Sisältöön

Hiihtäjä Ristomatti Hakolan vinkit kerrospukeutumiseen

Lue hiihtäjä Ristomatti Hakolan vinkit kerrospukeutumiseen ja hiihtovaatteiden valintaan.

”Kisoissa minulla on jalassa mustat onnensukat. Meidät hiihtäjät tunnistaa juomavyöstä. Sen ylätaskuun saa otettua mukaan melkein matkalaukullisen tavaraa”, veistelee hiihtäjä Ristomatti Hakola.

Hiihtäjä Ristomatti Hakolan resepti on selkeä: ”Suksien pitää olla kunnossa, mutta niin myös hiihtovaatteiden. On tärkeää, että niiden materiaalit ovat viimeisen päälle hyviä.”

Sprinttihiihtäjä Ristomatti Hakolalla riittää vauhtia niin ladulla kuin puheissakin. Niinisalossa liikuntakasvastuskersanttina työskentelevän Hakolan vastaukset tulevat kuin tykin suusta: ”Kisapukeutumisen tärkein asu ovat tuulta pitävät ja lämmittävät bokserit. Sukukalleudet ovat muuten vaarassa. Pelkät trikoot eivät takaa suojaa.”

Hakolan kisakausi alkaa Vuokatista Suomen Cupista marras-joulukuun vaihteessa. Hakola on juossut ja treenannut rullasuksilla toukokuun ensimmäisestä päivästä näihin päiviin saakka. Lokakuusta alkaen hän hiihtää aina huhtikuun puoleen väliin, ja sitten on parin viikon tauko.

”Syödään, nukutaan, syödään, treenataan… Ja taas alusta. Sellainen on hiihtäjän vuosi. Hyvin yksinkertaista.”

Hakolan päätavoite on Seefeldin MM-kisoissa. ”Kahdessa viime arvokisassa – Lahden MM-kisoissa ja Etelä-Korean olympialaisissa – olen ollut kuudes, joten siitä lähdetään parantamaan.” 

Nappaa vinkit kerrospukeutumiseen

”Hiihtäjänä oppii myös ammattimaiseksi pukeutujaksi. Harvoin tulee enää töpättyä vaatetuksessa”, sanoo Ristomatti Hakola. Tässä hänen vinkkinsä ladulle ja talviulkoiluun.

1. Sopiva kerros hiihtoasun alle

”Kerrospukeutumisella on hyvä säädellä sopivaa hiihtovaatetusta. Perushiihtolenkillä käytän teknistä aluskerrastoa, jonka päälle vedän lämmittelypuvun. Pidän ohuista ja kireistä alusasuista. Joskus hiihtolenkin alussa saatan miettiä, tuliko laitettua liian vähän päälle. Mutta pian se lämpö nousee. Kisassa vedän pelkällä kisapuvulla ja boksereilla.”

2. Koiralenkille eri vermeet

”Yritän näyttää ei-hiihtäjältä, kun lähden ulkoiluttamaan tyttöystävän koiraa, länsiylämaanterrieri Masia. Vedän kuoriasun päälle ja puen mahdollisimman paljon lämmintä alle. Olen varmaan ensimmäisiä, jotka laittavat syksyllä pitkät aluskalsarit jalkaan. Aluspaidan päällä minulla on fleece.”

3. Kosteuden siirto tärkeää

”On iso bonus, että laadukkaat, tekniset alusasut kuivuvat nopeasti. Leiriolosuhteisiin ei saa välttämättä paljon vaatetta mukaan, joten hiihdän aamu- ja iltalenkin usein samoissa asuissa. Hyvä alusasu siirtää kosteutta ylempiin kerroksiin. Se ei myöskään tuoksahda parinkaan käyttökerran jälkeen.”

4. Vaihtopaita vyölaukkuun

”On mukavaa, että alus- ja väliasut ovat ohuita ja kevyitä. Ne menevät pieneen tilaan, meillä hiihtäjillä vaikka juomavyön ylätaskuun. Hiihtolenkin jälkeen koittavat kriittiset hetket: silloin tarvitaan lämmikettä. Siksi juomavyöhön kannattaa sujauttaa vaihtopaita mukaan. Automatka kotiin on kylmä, ja siinä voi helposti vilustua.”

5. Pää ja kaula saavat suojaa

”Hiihtäessäni käytän useimmiten perinteistä villahiihtopipoa, jossa on tuulisuoja etuosassa. Putkihuiveihin olen jäänyt koukkuun. Ilman tuubia kaula tuntuu avonaiselta. Putkihuivi kuuluu syksystä lopputalveen jokaiselle lenkille ja ulkoiluun. Hanskat vaihtuvat sään mukaan. Kisoissa hansikkaan kämmenpuoli pitää olla nahkaa.”

6. Mustat onnensukat

”Oikean kokoinen, tiukka sukka on ehdottoman tärkeä. Jos sukka on vähänkin iso, se hiertää rakon jalkaan. Itse käytän suhteellisen lämpimiä sukkia, sillä varpaani palelevat helposti. Kisoissa minulla on tietyt tekniset onnensukat. Olen aina onnistunut ne jalassa. Sama koskee myös alusasua.”

Luitko jo nämä?