Sisältöön

Kalvollisten kuorivaatteiden pesu- ja hoito-ohjeet

Veden- ja tuulenpitävä kuorivaate pysyy suorituskykyisenä, kun peset sitä oikeaoppisesti ja muistat tehdä sille vettähylkivän kyllästekäsittelyn säännöllisesti.

Kuorivaatteet kuten Gore-tex-vaatteet ovat parhaimmillaan äärimmäisissä ja märissä olosuhteissa. Lika ja hiki kuitenkin kuluttavat kankaan kyllästettä ja heikentävät sen toimivuutta. Kun kalvon vedenpitävyys ja hengittävyys kärsii, seurauksena on ikävästi kostea vaate ja käyttäjä. Jos kuorivaatteen pintakangas pääsee kalvon heikennettyä kostumaan, heikentyy myös materiaalin hengittävyys, koska kosteus ei pääse siirtymään kankaan sisältä ulos.

Jotta kuorivaatteen huippuominaisuudet säilyvät ja kalvo voi toimia vettähylkivästi ja hengittävästi tulisi vaatetta pestä ja kyllästää säännöllisesti tuotekohtaisia ohjeita noudattaen. Alta löydät yleisiä ohjeita kuorivaatteiden pesuun ja kyllästämiseen.

Kuorivaatteen pesu

  • Noudata pesumerkintöjä
  • Sulje vetoketjut ja käännä vaate nurinpäin
  • Käytä kuorivaatteiden pesuun tarkoitettua pesuainetta tai jauhepesuainetta
  • Älä käytä huuhteluainetta
  • Valitse pesuohjelma pesumerkintöjen mukaan; yleensä hienopesu 30-40 asteessa riittää

Ennen kuin työnnät kuorivaatteen pesukoneeseen tarkista vaatteen pesumerkinnät. Noudattamalla valmistajan hoito-ohjeita varmistat, että et vahingoita vaatetta ja sen kalvoa. Muista tyhjentää vaatteen mahdolliset taskut, laittaa vetoketjut kiinni sekä kääntää vaate nurinpäin. Jos vetoketjut ovat auki, vetoketjujen hampaat voivat vahingoittua hankautuessaan rummun kanssa tai tarttua muihin vaatteisiin. Vaate kannattaa kääntää nurinpäin siksi, että vaatteen väri säilyy siten paremmin, vaatteen ulkokuori ei hankaudu pesurumpuun eivätkä muiden pestävien vaatteiden napit tai vetoketjut vaurioita vaatetta.

Pese kuorivaate tarvittaessa, kun se on likainen. Joskus pesun sijasta pelkkä tuuletus voi riittää. Kuorivaatteille sopii usein 30 tai 40 asteen hienopesuohjelma. Käytä pesussa hellävaraista linkousta ja kuorivaatteille tarkoitettua erikoispesuainetta tai tavallista jauhepesuainetta. Älä käytä nestemäistä pesuainetta, koska se voi tukkia kankaan tai kalvon hengityshuokoset. Varmista, että pesuohjelmassa on runsas huuhtelu, jotta pesuainejäämät huuhtoutuvat varmasti kokonaan pois. Näin ne eivät sekoitu kyllästeaineiden kanssa. Älä säikähdä, jos vaate on pesun jälkeen litimärkä. Kuorivaate pitää vettä, joten kaikki vesi ei välttämättä pääse poistumaan pesukoneesta vaan jää kuorivaatteen pinnalle. Ripusta vaate kuivumaan henkariin.

Kuorivaatteen kyllästys

  • Jos kuorivaate on hylkinyt vettä hyvin ennen pesua, palauta vettähylkivyys lämpökäsittelyllä
  • Kyllästä vaate viimeistään, kun vesi alkaa imeytyä pintakankaaseen eikä pisarat jää kuorivaatteen pinnalle
  • Lämpö aktivoi kyllästeaineen
  • Ole varovainen lämpökäsittelyssä - liian kuuma käsittely voi pilata kalvon
  • Noudata aina vaatteen hoitomerkintöjä

Jos kuorivaate on hylkinyt vettä hyvin ennen pesua, voit palauttaa vettähylkivyyden lämpökäsittelyllä, esimerkiksi silitysraudalla matalla lämmöllä, ilman vettä ja höyryä. Ole varovainen silitysraudan kanssa, sillä liian kuuma rauta voi pilata kuorivaatteen kalvon. Hyvä nyrkkisääntö on, että kättä pitäisi pystyä pitämään silitysraudalla. Vaihtoehtoisesti voit tehdä lämpökäsittelyn myös kuivausrummussa tai -kaapissa, mikäli vaatteen pesumerkinnät sallivat rumpukuivauksen. Mikäli kuorivaatteen vedenhylkivyys ei aktivoidu pelkällä lämpökäsittelyllä, kyllästä puhdas vaate suihkutettavalla tai pestävällä kalvovaatteiden kyllästysaineella.

Kuorivaatteiden kalvon vettähylkivä DWR-käsittely (Durable Water Resistant) kuluu käytössä. Pintakäsittely voidaan tehdä aina tarpeen mukaan riippuen vaatteen käytöstä ja pesujen määrästä. Käsittely on tärkeää tehdä säännöllisesti, koska ilman sitä vesi imeytyy vaatteeseen heikentäen sen hengittävyyttä ja siten vaate tuntuu kostealta päällä. Kuorivaate on tarpeellista kyllästää uudelleen, kun vesi alkaa imeytyä pintakankaaseen eikä pisarat jää kuorivaatteen pinnalle.

Kyllästeaine sumutetaan yleensä puhtaan vaatteen pintaan, jonka jälkeen vaate laitetaan kuivaimeen tai esimerkiksi saunaan jälkilämpöön. Lämpö aktivoi DWR-käsittelyn. Erityishoitotuotteet ovat erinomainen tapa lisätä tai ylläpitää vettähylkivyyttä, parantaa kuorivaatteiden hengittävyyttä, pidentää sen elinikää, ylläpitää kankaan ulkonäköä ja mukavuutta sekä optimoida sen suorituskykyä märissä olosuhteissa.

Luitko jo nämä?