Sisältöön

Pyöräilykypärä on pyöräilijän tärkein varuste. Kokosimme yhteen vinkkejä, jotka helpottavat sinua valitsemaan oikeanlaisen kypärän.

Koko ja istuvuus

Kypärän pitää olla aina omaan päähän sopiva. Sen kuuluu olla napakka, mutta se ei saa puristaa tai tuntua epämiellyttävältä. Parhaiten saatkin selville omaan päähäsi sopivan mallin sovittelemalla useita eri malleja. Useimmissa kypärissä kokoa pystyy säätämään kypärän sisältä löytyvän kiristyspannan avulla. Huomioi kypärän valinnassa myös, käytätkö samaa kypärää esimerkiksi talvella, jolloin alle tarvitsee mahtua pipo tai muu aluspäähine. Myös silmälasien ja aurinkolasien käyttö kypärän kanssa kannattaa huomioida.

Käyttötarkoitus

Citypyöräilykypärät ovat tarkoitettu rentoon ajeluun, ja kypärän ulkonäkö on tuttu skeittikypäristä. Kypärän kuori on yleensä umpinaisempi, jolloin ilmanvaihto ei ole yhtä tehokas kuin esimerkiksi maantiekypärissä. Malleja löytyy laidasta laitaan retrohenkisistä aina sporttisempiin kypäriin.

Maastokypärät ovat suojaavuudeltaan hyviä, sillä kypärä tulee syvälle päähän ja suojaa tehokkaasti myös takaraivoa ja pään sivuja. Maastokypärissä myös ilmanvaihto on usein parempi, kuin esimerkiksi citypyöräilyyn tarkoitetuissa kypärissä. Kypärien hinnat vaihtelevat paljon ja usein kalliimpi hinta tarkoittaa laadukkaampia materiaaleja sekä parempaa säädettävyyttä. Kalliimmissa malleissa on myös saatavissa enemmän kokoja.

Maantiekypärät ovat suunniteltu kevyiksi ja virtaviivaisiksi, joiden tarkoitus on tuottaa mahdollisimman vähän ilmanvastusta. Ilmanvaihto on myös useimmiten erittäin hyvä. Maantiekypärien hinnat voivat olla korkeitakin, sillä kypärän kevyiden materiaalien ja kestävyyden yhdistäminen on kallista.

Lasten kypärä valitaan aina lapsen päähän sillä hetkellä sopivan kypärän mukaan. Emme suosittele ostamaan kasvuvaraa lasten kypärään. Koon arvioiminen voi olla hankalaa, joten alla on suuntaa antava kokotaulukko ikävuosien mukaan. Voit mitata lapsen pään ympärysmitan käyttämällä mittanauhaa. Kun asetat kypärää lapsen päähän, tarkasta, että se asettuu kunnolla ja suojaa otsan. Takaraivolla roikkuva kypärä ei suojaa kunnolla.

 

Ikä Pään ympärysmitta
1 46cm
2 48cm
3-5 51cm
6-10 53cm
11+ 56cm

 

Väri

Monista kypäristä on saatavissa kirkkaita ja näyttäviä värejä. Kirkkaat värit erottuvat hyvin liikenteessä ja tuovat lisää turvaa. Lasten kypäriin voi myös olla sijoitettuna valmiiksi erilaisia valoja tuomaan näkyvyyttä.