Sisältöön

Polkupyörän huolto: näillä ohjeilla onnistut

Tee polkupyörän kotihuolto tai -tarkistus keväisin ja syksyisin. Kun huollat pyöräsi hyvin ja säännöllisesti, edessä on turvallisia ja palkitsevia kilometrejä.

Tarvikkeet pyörän huoltoon

Pyörän huollossa voi tulla tarvetta erilaisille varaosille ja huoltotarvikkeille. Tästä listasta löytyy tarvikkeita, joita huollossa tarvitaan usein tai jotka on hyvä pitää ainakin varalla:

  • Polkupyörän huollon tärkeimmät perusvälineet ovat rätti, vesisanko, öljypullo ja pumppu.
  • Ilmanpainemittarilla varustettu jalkapumppu on hyvä hankinta jokaiselle pyöräilijälle. Muista varmistaa, että pumpun suutinosa sopii pyöräsi venttiileihin.
  • Ylimääräisiä venttiileitä kannattaa pitää varastossa.
  • Tarve kuminpaikkaussetille tulee yleensä odottamatta, joten varaudu rengasrikkoihin ennakkoon.
  • Saatat tarvita polkupyörän korjauksessa ja huollossa myös jakoavainta, kuusiokoloavainsarjaa, ruuvimeisseleitä sekä räikkä-, lenkki- ja puolausavainta.
  • Pienestä harjasta on apua ketjujen ja rattaiden puhdistuksessa.

1. Kiristä pyörän ruuvit ja pultit

Tarkista polkupyörän ruuvit ja pultit sekä kiristä niitä. Älä väännä hampaat irvessä! Muista tarkistaa myös pyöränjalka sekä kampien pultit (polkimen varret), jotta keskiö ja kammet pysyvät kunnossa eikä niitä tarvitse vaihtaa.

Käytä vaseliinia, kun kiinnität ruuveja ja muttereita. Se ehkäisee ruostumista ja helpottaa aikanaan osien irrottamista. Vaijereihin saat sopivan määrän voitelua, kun vedät öljyn sormillasi vaijeria pitkin. Tarkoituksen sopii ohut öljy. Kylmällä jähmettyvä vaseliini saattaa häiritä vaihteiden toimintaa.

2. Tarkista pyörän jarrut ja vaihteet

Tee koeajo ja ota tuntumaa jarruihin. Jarrupaloissa täytyy olla hyvä kulutuspinta, eikä välissä saa olla kiviä tai metallisilppua. Jos pyörässäsi on levyjarrut, kurkista jarruun jotta näet, kuinka paljon palat ovat kuluneet.

Pyyhi vaihdevaijeri puhtaaksi rätillä ja voitele kuorien sisään jäävät osat. Vaijerin voiteluun varmin valinta on ohut öljy. Älä käytä sitkostuvaa ketjurasvaa, sillä se hidastaa vaijerin kulkua kuoren sisällä.

Testaa koeajossa myös vaihteet. Jos vaihteet eivät toimi moitteettomasti, saat vaihteiden viritykset varmimmin kuntoon, kun viet pyörän luotettavaan pyörähuoltoon.

3. Tarkista polkupyörän rengaspaine ja renkaat

Kun pumppaat pyörän renkaisiin oikean ilmanpaineen, ehkäiset rengasrikkoja ja varmistat sujuvan matkanteon. Saat selville pyörän oikean rengaspaineen ulkorenkaan reunaan kirjatusta valmistajan suosituksesta. Mitä paksumpi rengas, sen pienempi rengaspaine.

Pyöritä rengasta niin, että pääset helposti käsittelemään venttiiliä. Irrota venttiilin korkki ja pane se varmaan talteen pumppauksen ajaksi. Yleensä renkaissa on pikaventtiili, jolloin et tarvitse erillistä sovitinkappaletta pumpun ja venttiilin väliin. Pumppaa rengas täyteen ja laita venttiilin korkki paikoilleen.

Jos pyörän ulkorenkaan pintakuvio on kulunut keskeltä lähes sileäksi, se kannattaa vaihtaa uuteen. Tarkista myös, onko renkaissasi kiviä tai lasinpalasia ja poista ne.

Vanhan renkaasi sivusta löydät kokotiedot, jotta voit vaihtaa samanlaisen tilalle. Tutustu myös valikoimastamme löytyviin polkupyörän renkaisiin.

4. Tarkista polkupyörän pinnat

Käännä pyörä ylösalaisin. Suojaa satula, jottei sen päällinen mene rikki. Laita pyörän pyörimään. Pyöriikö rengas tasaisesti vai huojuuko se puolelta toiselle?

Kokeile käsin, että polkupyörän pinnat eli puolat ovat samalla kireydellä vierekkäisen kanssa. Ota tukevasti kahdesta rinnakkaisesta pinnasta kiinni ja purista niitä yhteen. Jos ne tuntuvat löysältä, voit kiristää ne itse pinna-avaimella tai viedä tarkistettavaksi pyöräliikkeeseen.

5. Pyörän ketjujen kiristäminen ja öljyäminen

Huolehdi, että pyörän ketjut ovat oikealla kireydellä. Siirrä ketju isolle eturattaalle ja vedä sitä irti rattaasta. Jos ketjut nousevat reilusti, ketjujen vaihto on ajankohtainen. Kiristä pultit ja mutterit tarvittaessa, älä käytä liikaa voimaa.

Pyörän ketjujen öljyäminen kannattaa tehdä hyvin. Kuiva ketju tekee ajosta raskaampaa ja kuluttaa ketjurattaat nopeasti loppuun. Lisää öljyä puhtaisiin ketjuihin ja pyöritä kampia, jotta öljy levittäytyy kunnolla. Kun öljy on imeytynyt, pyyhi ylimääräinen voiteluaine ketjujen pinnalta, jottei se roisku ja joudu jarrupinnoille.

6. Rungon säädöt: polkupyörän satulan säätö ja ohjaustangon nosto

Pyörän huollon yhteydessä kannattaa tarkistaa myös satulan säätö. Löydät satulalle oikean korkeuden, kun laitat kantapään ala-asennossa olevalla polkimelle samalla, kun istut satulassa. Jalan pitää olla suorassa, mutta sen pitää yltää hyvin polkimelle.

Ohjaustangon nosto kannattaa tehdä satulan säädön jälkeen, sillä tangon on hyvä olla alle 10 senttiä tankoa matalammalla tai korkeammalla. Matala asento on toimii paremmin silloin, kun haluat ajaa kovemmalla nopeudella.

7. Polkupyörän huolto asiantuntijaliikkeessä

Polkupyörän perusteellinen huolto kannattaa teettää vähintään kerran vuodessa asiantuntijalla. Pyörässä on myös paljon vaikeasti huollettavia osia, jotka kannattaa jättää asiansa osaavien liikkeiden hoidettavaksi. Monet toimenpiteet vaativat lisäksi erikoisvälineitä, joiden hankkiminen omaan työkalupakkiin ei ole järkevää.

Lue lisää Intersportin pyörähuoltopalvelusta

Kotihuollon yhteydessä pyörä kannattaa myös pestä, katso ohjeet pyörän pesuun.

Luitko jo nämä?