Sisältöön
-30 % Lisäalennus Last Chance -tuotteista -30 % Lisäalennus Last Chance -tuotteista

-30 % lisäalennus Last Chance-tuotteista koodilla LC30

 Tarjoamme nyt Clubilaisille 30 % lisäalennuksen jo valmiiksi edullisista verkkokaupan Last Chance-tuotteista*! Saat alennuksen kirjautumalla tai rekisteröitymällä Clubiin ja syöttämällä koodin LC30. Etu on voimassa 5.5.2024 asti.

LAST CHANCE -TARJOUKSET

*Last Chance -tuotteet tunnistat LAST CHANCE -tunnuksesta tuotekortilla. Etu on voimassa vain verkkokaupassa 5.5. asti eikä sitä voi yhdistää muihin etuihin.



Hiihtonautintoa pitopohjasuksilla

Hyvä pito on perinteisen suksissa paljon tärkeämpi ominaisuus kuin luisto. Muovipohja luistaa voitelemattakin, mutta jos sukset eivät pidä potkuissa tai pitovoide jäätyy, rento ja nautinnollinen hiihtäminen on mahdotonta.

Erilaisten pitopohjien kehitys on viime vuosina ollut nopeaa erityisesti markkinoille tulleiden skini- eli pitokarvasuksien ansiosta. Yhteistä kaikille pitopohjasuksille on, ettei niitä tarvitse pitovoidella. Huoltovapaita ne eivät silti ole.

Pitopohjasuksien valikoima on laaja

Saatavilla on skini-, nano- ja zero-suksia. Siksi on tärkeää tehdä selväksi, millaiset sukset sopivat sinulle parhaiten. Asiantunteva urheilukauppias auttaa valitsemaan painollesi ja taitotasollesi sopivat sukset.
Pitokarvasukset eli skinit toimivat kaikkein laajimmalla kelialueella. Suksen keskellä oleva mohair-kangas ei jäädy. Se luistaa hyvin myötäkarvaan mutta pitää potkussa vastakarvaan. Vain pehmeällä ja kuivalla lumella epätasaisella ladulla tai hyvin märällä lumella pitokarva ei toimi parhaalla tavalla, mutta silloinkaan ne eivät lipsu pahasti.

Skinisuksia valmistetaan nykyään neljälle eri tasolle. Kilpatason ja aktiiviharrastajan skinisukset vaativat selkeän painonsiirron yhdelle jalalle potkussa. Siksi vähän hiihtävän harrastajan ei kannata ostaa tämän tason pitokarvasuksia.

Harrastajan skinisukset saa pitämään vähäisemmälläkin ponnistuksella ja painonsiirrolla, jolloin voit hiihtää nautittavan rennosti. 

Leppoisassa hiihdossa tasaisella ladulla tai järven jäällä edullisimman hintaluokan skinisukset toimivat mainiosti.

Nanopinnoitteisissa suksissa koko pohja on päällystetty huokoisella pinnoitteella. Pohja on mattapintainen ja hieman epätasainen. Pito perustuu suksen ja lumen välissä olevan vesikalvon synnyttämään imuun.

Nanopinnoitteiset sukset eivät toimi läheskään niin laajalla kelialueella kuin skinit. Tiiviillä ja kostealla lumella nanosukset on helppo saada pitämään, vaikka paino olisi molemmilla jaloilla ja potku rauhallinen. Erityisen hyvin nanosukset toimivat märillä ja roskaisilla kevätkeleillä, jolloin pitokarva vettyy. Kuivalla pakkaslumella nanosuksi ei luista eikä pidä.

Yksi mahdollisuus on hankkia kahdet sukset eli skinit ja nanot, joilla selviät ilman pitovoitelua kaikista keleistä.


Zero-suksien pito perustuu suksen keskellä olevaan kumimaiseen pintaan, jota voi karhentaa hiekkapaperilla lumen karkeuden mukaan. Käyttöalue on paljon kapeampi kuin skineillä. Parhaimmillaan zerot ovat uuden lumen nollakeleillä, ja jopa maailman huiput käyttävät niitä joskus kisoissa.

Sukset vaativat hieman huoltoa

Mitkään pitopohjasukset eivät ole täysin huoltovapaita. Nanosukset on puhdistettava muutaman kerran talvessa voiteenpoistoaineella. Myös jäänestoaineen käyttäminen on suositeltavaa. 
Skinisuksien pito ja luisto pysyvät hyvinä, kun voitelet liukupintoja silloin tällöin ja käsittelet pitokarvaa huoltoaineilla. Vesikelillä huoltoaine estää skinin likaantumista ja vettymistä.

Luitko jo nämä?