Sisältöön
-20 % kaikista vaatteista ja kengistä Pluss... Kaikki vaatteet ja kengät -20% Plussa-kortilla ja koodilla PLUSSA20

Plussapäivät ovat täällä – kaikki vaatteet ja kengät -20 %, myös tarjoushinnoista!

Saat nyt koodilla PLUSSA20 ja Plussa-kortilla -20 % alennuksen kaikista valikoimamme vaatteista ja kengistä – myös tarjoushinnoista.

Etu on voimassa kaupoissa ja verkossa 12.5. asti. Hyödynnä etu ja löydä suosikkituotteesi talveen sekä tulevaan kevääseen!

Verkkokaupassa saat edun Plussa-kortilla ja koodilla: PLUSSA20

 

NAISET MIEHET LAPSET



LATU KUULUU MEILLE KAIKILLE – HIIHTÄJÄN 7 KULTAISTA SÄÄNTÖÄ

Hiihto on hauskinta, kun noudatat laduilla yhteisiä sääntöjä ja huomioit muut. Listasimme laturauhan seitsemän tärkeintä sääntöä. Kerro meille, mikä säännöistä on suosikkisi, ja voita Intersportin lahjakortti!

1. Hiihdä ja anna muiden hiihtää

Laduilla liikkuu monentasoista menijää: konkareita, harrastajia ja aloittelijoita. Latu kuuluu meille kaikille. Jokainen meistä on myös vastuussa siitä, että oma ja muiden hiihto on mahdollisimman mutkatonta.

Konkarina tiedät, miten hieno laji hiihto on. Toivota siis tulokkaat tervetulleiksi ja anna heille tilaa ja aikaa opetella. Esimerkiksi lapsi ei osaa havainnoida latua ja siellä liikkujia kuten aikuinen, joten aikuinen väistää aina lasta.

Harrastaja ja aloittelija: kertaa tarvittaessa ladulla liikkumisen säännöt ja pyri noudattamaan niitä. Näin helpotat omaa ja muiden menoa.

2. Ladulla nopeampi väistää

Kun suksi luistaa ja saavutat edellä liikkuvan, väistä häntä riittävän kaukaa vasemmalta. Ohittamista helpottaa, kun hiljennät vauhtia ja aloitat ryhmittymisen ajoissa.

Voit tarvittaessa huikata, että aloitat ohittamisen. Latua-huudot ovat menneen talven lumia eivätkä kuulu kuntoladuille.

3. Ladulla oikea ura on oikea

Kuntoladuilla on usein monta latu-uraa vierekkäin. Hiihdä silloin oikeanpuoleisella uralla ja ohita vasemmalta, kuten liikenteessä yleisesti.

Jos sujuttelette porukalla, hiihtäkää peräkkäin. Näin nopeammat pääsevät ohitsenne vasenta latu-uraa pitkin eikä synny turhia tukoksia. Myös perässähiihtäjä saa peesiapua etummaisilta, jolloin hiihtäminen on helpompaa.

4. Arvosta latuja: liiku siellä vain suksilla

Ladut on tehty hiihtäjille, ja niiden kunnossapito vaatii työtä. Laduilla on usein myös paljon liikennettä. Fiksu valitsee siis kävelyyn sille tarkoitetun reitin.

Näin sekä kävelijä että hiihtäjä voivat keskittyä nauttimaan omasta lajistaan.

Kenkien jättämät kuopat myös rikkovat hyvän latupohjan, ja niiden mukana laduille voi kulkeutua kiviä.

5. Pidetään hiihdossa yhteinen suunta

Kuntoladuilla on kylttejä, joissa kerrotaan, mihin suuntaan latua hiihdetään. Noudata opastusta. Näin vältät vaaratilanteita esimerkiksi jyrkässä mäessä, jota toinen laskee ja toinen nousee. Jos et löydä kylttejä, ota mallia muista.

Seuraa myös ladunvarren opastuksia, joissa varoitetaan jyrkästä mäestä tai risteyksestä. Lähesty risteyksiä varovasti, jotta ehdit huomioida muut liikkujat.

Jos huomaat laduilla kuoppia tai muita vaaranpaikkoja, kerro niistä kunnossapitäjille ja merkitse ne vaikkapa kepillä.

6. Viisas valitsee ladun mittansa mukaan

Kaipaatko lyhyttä ja tasaista hiihtotaivalta vai nautitko haastavista ylä- ja alamäistä sekä pitkästä matkasta? Jokaiselle löytyy omia taitoja ja tarpeita vastaava latu.

Latutilanne.fi-sivustolta löydät lisätietoa Suomen avoinna olevista laduista ja voit tarkistaa niiden kunnon. Palvelua ylläpidetään vapaaehtoisvoimin, ja jokainen käyttäjä voi lisätä palveluun puuttuvia latuja sekä päivittää tietoja.

7. Hymyillään kun hiihdetään

Tuliko liian monta ohjetta kerralla? Ei hätää, ehdit kyllä opetella. Tärkeintä on: lähde ladulle ja nauti.

Ja muista, että asenne ratkaisee. Pura paineita ladulle mutta älä toisiin hiihtäjiin. Auta ja kannusta muita mäessä. Mieti, mitä tuot itse ladulle ja ole esimerkkinä muille.

Olet osa hienoa hiihtoperinnettä - välitä hyvää urheiluhenkeä eteenpäin!