Sisältöön

Vinkit teltan valintaan

Miten valitaan omaan tarpeeseen sopiva teltta? Tutustu retkeilyn asiantuntijamme vinkkeihin ja löydä omalle retkeilyreissullesi soveltuva teltta.

Mihin tarkoitukseen etsit telttaa? Onko juttusi patikointi ja eräretkeily luonnossa vai retkeily perheen kanssa leirintäalueella? Tämä on tärkein kysymys teltan valinnassa, sillä erilaiset teltat sopivat eri tarkoituksiin. Intersportin telttavertailu esittelee yleisimmät telttatyypit. Lisätietoa ja apua teltan valintaan saat asiantuntevilta myyjiltämme Intersporteissa kautta maan. 

Teltta rakenteena tunneliteltta tai kupoliteltta

Yleisimmät telttamallit ovat rakenteeltaan tunneliteltta ja kupoliteltta. Niiden ero on kaarissa. Tunneliteltassa kaaret ovat toisiinsa nähden samansuuntaisesti. Siksi tunneliteltta täytyy aina kiinnittää maahan naruilla, että se pysyy pystyssä. Tunneliteltan etu on, että pienelläkin kaarimäärällä voidaan tehdä tilavia telttoja ilman, että teltan paino nousee merkittävästi. Kupoliteltassa kaaret ovat puolestaan ristikkäin, minkä ansiosta se pysyy itsestään pystyssä ilman maahan kiinnitettäviä naruja. Tästä on hyötyä esimerkiksi kivikkoisessa tai kallioisessa maastossa.

Tarvitsetko retkitelttaa vai vaellustelttaa?

Retkiteltta vai vaellusteltta? Teltan valinnassa on ratkaisevaa, käytetäänkö sitä vaelluksella vai retkeillessä esimerkiksi perheen kanssa leirintäalueella. Vaellusteltan on oltava helposti pakattava ja kevyt, koska sitä kannetaan usein pitkiäkin matkoja selässä. Kahden hengen vaellustelttojen paino on yleensä noin kahden kilon molemmin puolin ja yhden hengen sooloteltta voi painaa jopa alle kilon. Vaelluskäyttöön tarkoitettujen telttojen kaaret ovat keveyden ja tuulenkeston takia usein alumiinia.

Retkiteltat ovat lähtökohtaisesti isompia ja tilavampia kuin vaellusteltat, ja siksi ne ovat myös painavampia. Painolla ei ole kuitenkaan niiden suhteen ratkaisevaa merkitystä, koska niitä ei ole tarkoitus kantaa pitkiä matkoja. Vaellusteltalla siirrytään usein paikasta toiseen, mutta retkiteltalla leiriydytään yleensä pidemmäksi aikaa samalle paikalle. Tilava kuuden hengen teltta voikin helposti painaa jopa 14 kiloa. Koska painolla ei ole niin suurta merkitystä, retkiteltoissa käytetään pääasiassa lasikuituisia kaaria, jotka ovat alumiinisia edullisempia. 

Lue lisää täältä miten valitset juuri omaan retkeilyysi sopivan teltan. 

Varmista teltan vedenpitävyys ja riittävät tilat

Ulkoilu tekee hyvää, mutta jos haluat pysyä kuivana ja lämpimänä valitse teltta, jolla on riittävä vesipilariarvo eli vedenpitävyys. Telttaa voidaan kutsua vedenpitäväksi, kun sen vedenpitävyys on vähintään 1500 mm. Suurin osa nykyteltoista on kaksikerrosrakenteisia eli niissä on erikseen ulkoteltta ja sisäteltta. Vaikka ulkoteltta menettäisi jostain syystä vedenpitävyytensä, mahdollinen sadevesi valuu alas sen sisäpuolta pitkin ja sisäteltassa kaikki pysyy kuivana. Kaksikerroksisuus toimii myös kevyenä lämpöeristeenä.

Vedenpitävyyden ohella toinen erittäin tärkeä mukavuustekijä on teltan tilavuus. Hyvä nyrkkisääntö on valita teltan koko niin, että sen sisään mahtuisi käyttäjien lisäksi yksi ylimääräinen henkilö. Tämä tila ei ole tarkoitettu yllätysvierasta varten, vaan sen verran tilaa kannattaa varata omille tavaroille. Jos valitsee teltan, jossa on erillinen absidi eli eteinen, tavarat voi säilyttää siinä sateensuojassa, jolloin sisäteltta jää kokonaan ihmisille. 

Telttailu alkaa oikean teltan valinnalla. Myös teltan oikeaoppinen pystyttäminen ja hyvän telttapaikan valinta ovat tärkeitä.

Vinkkejä teltan valintaan 

  • Mieti teltan käyttötarkoitus – vaellatko vai retkeiletkö?
  • Vaellusteltan oltava kevyt ja hyvin pakkaantuva
  • Retkiteltassa paino ei ratkaiseva, koska sitä ei kanneta pitkiä matkoja
  • Varmista vedenpitävävyys; arvo väh. 1500 mm (parhaissa yli 10 000 mm)
  • Muista, että teltassa pitää olla tilaa myös varusteille

Tutustu telttavalikoimaamme Intersport-kaupoissa, joista löydät laajan kattauksen erilaisia ja -kokoisia telttoja.

Luitko jo nämä?