Sisältöön
Joulun parhaat lahjat Intersportista! Joulun parhaat lahjat Intersportista!

Tilaa joulun parhaat lahjat Intersportista!

Tutustu sporttiseen joululahjavalikoimaamme ja poimi joulun parhaat pehmeät ja kovat paketit pukinkonttiin! Tarjoamme verkkokaupasta tilatuille ostoksille pidennetyn palautusajan 6.1.2024 saakka.

Katso lahjavinkit

Tilaa joululahjat verkkokaupasta viimeistään 18.12. niin varmistat sporttiset lahjat pukinkonttiin.

Lahjakortti – joulun liikuttava lahjaidea!

Lahjakortilla annat lahjansaajalle vapauden valita mieleisensä tuotteen valikoimastamme. Tilaa lahjakortti verkosta viimeistään 13.12, jotta lahjakortti ehtii jouluksi kuusen alle.

LahjakorttiLaskettelusuksien valintaopas - Valitse oikea pituus

Oikeanlaisilla välineillä laskettelusta saa enemmän irti, se on turvallista ja hauskaa. Laskettelusuksien valinta ei kuitenkaan aina ole helppoa, sillä esimerkiksi oikea laskettelusuksien pituus on joskus vaikea määritellä. Omaan käyttötarkoitukseen ja mieltymyksiin sopiva suksi selviää usein kokeilemalla eri merkkejä ja malleja.

Laskettelusuksien valinta helpottuu huomattavasti muutaman perustiedon avulla. Jotta laskijalle löytyy oikeanlaiset laskettelusukset, on tiedossa oltava seuraavat asiat:

  • Pituus
  • Paino
  • Laskijan taitotaso
  • Yleisimmät laskuolosuhteet

 

Oikea laskettelusuksien pituus

Oikea laskettelusuksien pituus on joskus vaikea määritellä. Suksen pituuteen vaikuttavat laskijan oma pituus sekä taitotaso. Alla olevasta taulukosta löytyvät rinnesuksen ohjeelliset mitat.

Laskijan pituus (cm)Laskettelusuksen pituus (cm)
120105-120
125110-125
130115-130
135125-140
140130-145
145135-150
150135-155
155145-160
160150-165
165155-170
170160-175
175165-180
180170-185
185175-190
190180-

 

Lyhimmillään suksien pituus on laskijan leuan tasolla ja pisimmällään sukset voivat olla jopa laskijaa pidemmät. Laskettelusuksien pituuden valintaan vaikuttaa laskijan taitotaso.

Myös naisten ja miesten suksissa on eroja. Naisille tarkoitetut sukset ovat yleensä kevyempiä ja lyhyempiä kuin miesten sukset. Myös siteiden kiinnityskohta naisten suksissa on yleensä hieman edempänä kuin miesten suksissa.

Tarvitsevatko teidän perheen pienimmät laskettelusukset? Lasten laskettelusuksien valinta eroaa huomattavasti naisten ja miesten suksien valinnasta. Yleinen harhaluulo on jättää sekä lasten suksiin kasvunvaraa, mikä vaikeuttaa suksien hallintaa sekä horjuttaa tasapainoa. Katso vinkkimme lasten laskettelusuksien valintaan.

Taitotaso

Laskijan taitotaso vaikuttaa merkittävästi laskettelusuksien valintaan. Aloittelijan suksivalinnassa korostuu helppous ja keveys. Aloittelijan kannattaa valita lyhyemmät sukset, koska niitä on helpompi hallita. Myös kevyemmät ja kapeammat sukset sopivat juuri laskettelun aloittaneelle. Helposti kääntyvät lyhyet sukset nopeuttavat harrastuksessa alkuun pääsyä ja ne eivät reagoi yhtä nopeasti, jos laskija tekee virheen.

Harrastajan sukset ovat hieman leveämpiä ja jäykempiä kuin aloittelijan sukset. Jäykkyys tekee suksista hieman vaikeammin hallittavat, mutta ne lisäävät tuntumaa ja kestävät vauhtia paremmin. Suurin osa laskijoista kuuluu tähän kategoriaan ja suksia on valittavana moniin erilaisiin laskutilanteisiin.

Edistyneillä laskijoilla on usein erilaisia, eri käyttötarkoituksiin soveltuvia suksia. Expertin sukset ovat kuitenkin jäykkiä sekä pituus- että kiertosuunnassa ja ne soveltuvat vauhdikkaaseen ja aggressiiviseen laskuun. Hitaassa vauhdissa sukset eivät käänny niin hyvin. Vaihtoehtoja löytyy esimerkiksi rinnelaskuun, pujotteluun tai vapaa-laskuun.

Oikeanlaisten laskettelusuksien lisäksi, muidenkin lasketteluvälineiden tulee tukea laskijan taitotasoa. Hyvätkään sukset eivät auta jos monot ovat väärän kokoiset. Sopivat laskettelumonot ovat mukavan tuntuiset ja lisäävät laskettelun hauskuutta huomattavasti. Lue vinkkimme oikean kokoisten laskettelumonojen valintaan.

Luitko jo nämä?