Sisältöön

Polkupyörän valinta lapselle

Oletko hankkimassa pyörää lapsellesi? Mitkä ovat tärkeimpiä asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon ostopäätöstä tehdessä?

Oma polkupyörä on lapselle iso ja tärkeä asia. Polkupyörän valinnassa on hyvä lähteä liikkeelle pohtimalla ensin, millaiseen käyttöön pyörää halutaan. Tällä hetkellä vallitseva trendi on, että etenkin perheen pienimmille hankitaan yhden mallin sijaan useita erilaisia vaihtoehtoja. Näin lapsi pääsee liikkumaan erilaisilla välineillä, joka edistää lapsen koordinaation ja tasapainon kehittymistä. Tärkeintä kuitenkin on hankkia lapselle laadukas ja oikean kokoinen menopeli, mikä on tärkeää sekä lapsen turvallisuuden että pyöräilytaitojen kehittymisen kannalta. Tämän lisäksi lapsen toiveet pyörän värin, varusteiden ja mallin suhteen on hyvä ottaa huomioon.  

Oikean koon valinta

Pyöräkaupoille lähtiessä kannattaa antaa lapsen koeistua ja jopa koeajaa muutama pyörä. Kun mieluinen malli sekä vanhempien että lapsen osalta on löytynyt, kannattaa kiinnittää huomiota, mikä on sopiva pyörän koko lapselle.

Lasten polkupyörää ostaessa ei kannata hankkia pyörää kasvuvaralla, sillä liian suurikokoinen pyörä on vaikeampi hallita ja voi olla jopa vaarallinen. Lisäksi oikean kokoinen pyörä edesauttaa lapsen kehittymistä pyöräilijänä. Oikea pyörän koko lapselle takaa hyvän ajoasennon löytämisen, helpottaa tasapainon ylläpitoa ja antaa vakaan tuntuman pyöräilyyn.

Oikean kokoisen pyörän löytämisessä apua kannattaa kysyä Intersportin myyjältä ja on hyvä myös tutustua artikkelin lopusta löytyvään mittataulukkoon. Mainio nyrkkisääntö on, että kun lapsi istuu pyörän satulassa, varpaat ylettyvät maahan. Kun lapsi kasvaa, voi pyörä käydä liian pieneksi. Pyörä on syytä vaihtaa viimeistään silloin, mikäli esimerkiksi lapsen polvet koskettavat pyöräiltäessä ohjaustankoa.

Vaihteet ja lisävarusteet

Kun pyöräily on jo varmaa ja kaivataan lisää vauhtia ja mukavampaa kyytiä, tulee ajankohtaiseksi pohtia vaihteellisen pyörän hankintaa. Vaihteet tuovat mukavuutta pyöräilyyn ja niiden avulla lapsen on helpompi pysyä mukana vanhempien kanssa pyöräillessä.

Pienempien lasten pyörämalleissa on apupyörät jo valmiina, ja useasta mallista löytyy myös työntötanko. Tällä hetkellä lasten potkupyörät ovat kovassa suosiossa, jonka myötä perinteisten apupyörien käyttö on vähentynyt. Potkupyörällä lapsi pystyy etenemään helposti ja se kehittää lapsen koordinaatiota, tasapainoa sekä kokonaisvaltaista vartalon hallintaa. Potkupyöräilyn avulla lapsi oppii polkupyöräilyn yleensä hyvin nopeasti.     

Koska oma polkupyörä on lapselle tärkeä, ei kannata unohtaa pienen ihmisen värimieltymyksiä ja lisävarustetoiveita. Tärkeimmät lisävarusteet ovat kuitenkin pyöräilykypärä sekä toimiva lukko. Lapsen kypärää hankkiessa tulee varmistua siitä, että kypärä istuu hyvin. Löytääksesi sopivan kypärän lapsellesi, kannattaa tutustua ohjeistukseemme pyöräilykypärän valinnasta. Pyörän lukon valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että lukko on riittävän tukeva ja että lapsi saa sen helposti kiinni pyörän rungosta esimerkiksi pyörätelineeseen tai muuhun kiinteään elementtiin.

Jotta pyöräily olisi miellyttävää ja turvallista, lapsen pyörään on hyvä hankkia pyöräilykypärän ja lukon lisäksi esimerkiksi kori, heijastin, turvaviiri ja seisontajalka, sillä nämä lisävarusteet eivät aina kuulu pyörien vakiovarusteisiin. 
 

Pyörän koko lapselle
 
Pyörän koko lapselleLapsen pituus
26″ 135-160cm
24″ 125-140cm
20″ 110-125cm
16″ 90-110cm 
12″ 80-100cm

 

Luitko jo nämä?