Sisältöön
Viheltäen menee alkaa keskiviikkona!
Keskiviikosta maanantaihin aikaa shoppailla viheltävin hinnoin verkkokaupassa ja kaupoissa. Tutustu ja bongaa suosikkisi! Tutustu tarjouksiin
Sulje
Sulje
Viheltäviä tarjouksia keskiviikosta alkaen! Tutustu tarjouksiin

Jääkiekkoluistinten koko ja valinta

Millä kriteereillä luistin tulisi valita jääkiekon pelaamista varten? Katso videolta vinkkimme.

Luistimen valinnassa kannattaa huomioida seuraavat kolme asiaa:

  1. Taso
  2. Koko
  3. Lesti

 

 

Jääkiekkoluistimen taso

Luistinten taso valitaan oman tarpeen mukaan. Junioreille ja aloittelijoille valitaan yleensä pehmeämmät luistimet. Luistimien tuntuma saa olla tukeva, muttei liian jäykkä, sillä liian jäykillä luistimilla on vaikeaa liikkua. Nuoremmilla pelaajilla liian jäykät luistimet voivat myös vaikuttaa jalan luonnolliseen kehitykseen. Kokeneemmalle tai aktiivitason pelaajalle sopivat jäykemmät luistimet.

Jääkiekkoluistimen koko

Luistinten koko vaikuttaa mukavuuteen, tuntumaan sekä jäällä liikkumiseen. Luistimet olisi hyvä sovittaa ne sukat jalassa, joita aikoo luistellessa käyttää. Koko on oikea kun varpaat ovat kärjen tuntumassa ja kantapää istuu hyvin sille tarkoitettuun kuoppaan. Kasvavalle jalalle kantapään ja luistimen väliin voi jäädä 1-2 cm tyhjää tilaa. Nilkkaosan pitää olla sivusuunnassa riittävän tukeva ja suojaava. Nilkan tulee kuitenkin taipua eteenpäin, jotta luisteluliike säilyy luonnollisena. Luistimen leveys on oikea kun luistin ei purista eikä pääse heilumaan sivusuunnassa. Tärkeää on, että varsinkin kantapää pysyy paikoillaan. Luistimien koot voivat vaihdella merkkien mukaan, joten kannattaa aina katsoa merkkikohtaiset kokotaulukot. On myös suositeltavaa sovittaa useita erilaisia luistinmalleja, jotta voi vertailla niiden istuvuutta.

Luistimia sovitettaessa, laita luistimet kumpaankin jalkaan ja kävele niiden kanssa jonkun matkaa. Näin huomaat hiertävätkö ne mistään. Kokeile myös taivuttaa polvia. Luistinten pitäisi joustaa, jotta ne mahdollistavat hyvän peliasennon. Kokeile vielä siirtää painoasi sivulta toiselle. Luistinten pitäisi olla jäykät ja tukea nilkkoja.

Luistimien kokoEuroNauhat
Youth8-junior 326-36180-185
Jr 3,5-5,537-39,5210-215
Sr 5,5-739,5-42240-250
Sr 7-942-44,5270-275
Sr 9-1144,5-47300-305
Sr 11-->47-->330-->

Jääkiekkoluistimen lesti

Lisäksi tulee ottaa huomioon vielä luistinten lesti. Lestissä on valittavana kaksi eri vaihtoehtoa: normaali D-lesti tai leveämpi EE-lesti. Nykyisin sopivan koon ja lestin valitsemisen avuksi voidaan käyttää myös jalkojen skannaamista.

Luitko jo nämä?