Sisältöön

Maastopyörän valinta

Maastopyöräily yhdistää urheilun ja luonnossa liikkumisen täydellisellä tavalla. Maastopyöräilyä voi harrastaa myös puhtaasti urheilun takia, mutta usein myös luonnossa liikkuminen on lajin harrastajille tärkeää. Tutustumalla erilaisiin vaihtoehtoihin, oman maastopyörän valinta helpottuu.

Maastopyöräily on pyöräilyä vaihtelevissa maastoissa lajiin sopivilla varusteilla. Maastopyöräilyä harrastetaan erityyppisissä maastoissa aina soratiestä haastavaan alamäkipolkuun. Maastopyöräily vaatii kestävämmän ja maastoon soveltuvan polkupyörän. Tavallisen kaupunkipyörän osia ei ole suunniteltu kestämään jatkuvia kovia iskuja, johon vastaavasti maastopyörät on erityisesti suunniteltu. Maastopyöriä on paljon erilaisia, joista itselleen sopivimman löytää rohkeasti kokeilemalla erilaisia. Maastopyörissä on valinnanvaraa niin rungossa kuin renkaissakin.

Maastopyörän rungot

Maastopyöriä on useita erilaisia, joiden eri ominaisuudet palvelevat maastopyöräilyn alalajeja eri tavoilla. Polkupyöriä voi myös tuunailla omaan makuun ja tarpeeseen sopivaksi. Osa maastopyöristä sopii hyvin myös työmatkapyöräilyyn. Pyöräkaupoille lähtiessä kannattaa miettiä tarkkaan, mihin tarkoitukseen pyörää on pääasiassa suunniteltu käytettävän.

Jäykkäperäisessä maastopyörässä ei nimensä mukaan ole joustovaraa. Virheet välittyvät selkeämmin pyöräilijälle, jolloin myös ajotekniikka harjaantuu nopeasti. Jäykkäperäinen maastopyörä sopii hyvin niin harrastekäyttöön kuin myös työmatkapyöräilyyn ja muuhun arkikäyttöön.

Täysjoustomaastopyörä sopii myös moneen eri tarkoitukseen, mutta on parhaimmillaan joustonsa ansiosta alamäkilaskussa. Jousto pehmentää maaston muotoja, eivätkä esteet hidasta vauhtia samalla tavalla kuin jäykkäperäisessä pyörässä.

Maastopyörän rengaskoot

Maastopyörien rengaskokoja eli kiekkoja on muutamassa eri koossa, jotka valitaan käyttötarkoituksen ja mieltymyksen mukaan. Itselleen sopivan rengaskoon löytää parhaiten testaamalla erilaisia, mutta olemme helpottaaksemme valintaa listanneet renkaiden pääkäyttötarkoituksia alle:

26” on ollut pitkään yleisin koko ja standardi maastopyörissä, mutta on pikkuhiljaa siirtynyt 27,5” edeltä. 26” on rengasko’oista pienin ja tuntumaltaan kevyt, mutta jäykkä. 27,5” rengaskoon tultua kuvioihin 26” kokoisia renkaita on saatavilla enää vain osissa alamäki- ja läskipyörissä.

Vaikka 27,5” rengas on hieman 26” rengasta suurempi, ei se juurikaan eroa sen ketteryydestä ja painosta. 27,5” on kuitenkin 26” rengasta parempi ylittämään kiviä ja juurakoita.

29” koon renkaassa on ehdottomana etuna se, kuinka hyvin se rullaa juurakoiden ja kivien yli. Koon ansiosta pyörä tuntuu myös vakaalta ajaa. Lisäksi pitkään tasaisella maalla vauhdin ylläpitäminen on helppoa ja vaivatonta. Huonona puolena 29” kokoisessa renkaassa on kuitenkin sen huonompi ketteryys verrattuna pienempiin kokoihin. Lisäksi lyhyempien pyöräilijöiden on vaikeampi käsitellä tämän koon pyörää.

Läski- ja Plussakoot eroavat toisistaan renkaan paksuudella. Renkaan koko vaihtelee 26” ja 29” välillä. Läskipyörän rengaspaksuus vaihtelee 3-5 tuuman välillä. Plussarengas on 2,8-3,0 kokoinen, eli läski rengas on plussaa muutaman tuuman pulleampi. Renkaiden pulleasta koosta johtuen niillä on helpompi pyöräillä myös lumessa, mikä tekee niistä myös mainioita talvipyöriä. Renkaiden pulleus pehmentää hyvin myös maaston epätasaisuuksia, joka takaa hyvän ajomukavuuden, litteämpiä renkaita paremmin. Huonona puolena paksuudessa on kuitenkin sen raskaampi rullaavuus.

Voit lukea lisää maastopyöräilyn varusteista täältä ja maastopyöräilyn ajotekniikasta ja harjoittelusta täältä. Jos kaipaat apua polkupyörän valinnassa, asiantuntevat myyjämme auttavat mielellään sopivan polkupyörän löytämisessä.

Luitko jo nämä?