Sisältöön

Opas polkupyörän valintaan

Polkupyörän valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten rungon koko sekä pyörän käyttötarkoitus. Lue vinkkimme polkupyörän koon valintaan sekä miehille, naisille että lapsille!

Oikean polkupyörän valinta

Polkupyörä on pitkäikäinen hankinta, jonka valintaan kannattaa panostaa. Sopiva malli kestää ahkerassa käytössä useita vuosia. Tänä päivänä polkupyörävalikoima on erittäin laaja, ja useita erilaisia malleja on saatavilla sekä kaupunkikäyttöön että maastoon. Siten sopivan polkupyörän valitseminen voi olla joskus haastavaa. Helpottaaksemme valintapäätöstä, kokosimme yhteen vinkit polkupyörän hankintaan niin aikuisille kuin lapsillekin.

Polkupyörän koko-opas lapsille ja aikuisille

Mallista riippuen polkupyörissä on saatavilla useita kokovaihto-ehtoja, ja ensimmäinen askel polkupyörän hankinnassa on oikean kokoisen pyörän löytäminen. Polkupyörän koko ilmaistaan usein runkokokona. Polkupyörän rungon koko tarkoittaa etäisyyttä rungon pystyputken pään ja polkimien kiinnityskohdan välillä. Polkupyörän rungon koon lisäksi, pyörän kokoon sekä ajo-asentoon voi vaikuttaa satulan sekä ohjaustangon säätöjen avulla.

Polkupyörän rungon koon valinnassa kannattaa pohtia kenelle polkupyörä on tarkoitettu. Aikuisille sekä lapsille on luonnollisesti tarjolla erikokoisia malleja. Usein naisille suositellaan myös yhtä runkokokoa pienempää mallia kuin miehille. Lisäksi polkupyörän käyttötarkoitus voi vaikuttaa pyörän runkokoon valintaan. Esimerkiksi maastoon suositellaan valitsemaan pienempi pyörä kuin kaupunkikäyttöön, sillä pienempi pyörä on helpommin hallittavissa.

Erityisesti lasten pyörissä on tärkeää että pyörä on sopivan kokoinen. Oikean kokoinen pyörä on helpompi hallita ja siten polkemista on turvallisempi harjoitella. Lisää vinkkejä polkupyörän valinnasta lapselle löydät täältä.

Mikä on oikea polkupyörän rungon koko?

Sopiva polkupyörän runkokoko määritellään pyöräilijän pituuden sekä jalan sisäpituuden avulla. Jalan sisäpituus mitataan maasta reiden yläosaan ja se ilmaistaan usein senttimetreissä. Jos pohdit kahden eri koon välillä, usein kannattaa valita näistä pienempi. Pienempi polkupyörä on helpompi hallita äkkinäisissä tilanteissa tai hankalassa maastossa.

Kokosimme alle polkupyörän kokotaulukot aikuisille sekä lapsille. Taulukossa vertaillaan eri pyörien rungon kokoja keskenään. Huomaathan, että kokotaulukot ovat suuntaa antavia.

Polkupyörän kokotaulukko aikuiselle

Pyöräilijän pituus

Jalan sisämitta

Kaupunki-pyörä

Maasto-pyörä

Maantie-pyörä

Hybridi

185-195 cm

88-94 cm

24”

>21”

24”

24”

180-190 cm

85-90 cm

22”

>19”

22”

22”/23”

170-180 cm

79-86 cm

20”

17”/18”

20”

20”/22”

160-170 cm

72-79 cm

18”

15”/16”

18”

17”/19”

 
Polkupyörän kokotaulukko lapselle

Lapsen pituus

Polkupyörän koko

135-160 cm

26”

125-140 cm

24”

110-125 cm

20”

90-110 cm

16”

80-110 cm

12”

Mitä muita asioita tulee huomioida koon lisäksi?

Polkupyörän rungon koon lisäksi käyttötarkoitus on tärkeä tekijä polkupyörän valinnassa. Haetko pyörää työmatkalle vai mahdollisesti kuntoiluun maantielle tai maastoon? Polkupyörän mallia kannattaa pohtia, sillä eri pyörien ominaisuudet poikkeavat toisistaan riippuen siitä onko pyörämalli tarkoitettu kaupunkiin, metsälenkille vai kenties maantielle.

Kaupunkipyörät ovat täydellinen vaihtoehto arkikäyttöön niin lapselle kuin aikuisellekin. City-pyörät on usein varusteltu jalkajarrulla ja pehmeän satulan sekä pystyn ajo-asennon ansiosta, pyörällä on mukava rullailla kaupungilla ja pidempiäkin matkoja päällystetyllä tiellä.

Kapearenkainen maantiepyörä on kevyt polkea ja siten pyörän vauhti on maanteillä omaa luokkaansa. Toisin kuin kaupunkipyörässä, maantiepyörässä ajo-asento on matala, mikä vähentää ilmanvastusta. Maantiepyörät on tarkoitettu nimensä mukaisesi päällystetylle tielle ja pitkätkin matkat taittuvat kevyesti maantiepyörän avulla. Maantiepyörät sopivat erinomaisesti pidemmille lenkeille, kuntoiluun sekä kilpailukäyttöön, esimerkiksi triathlon-harrastukseen.

Maastopyörä suunniteltu haastavaan, epätasaiseen maastoon ja on usein varusteltu matalalla rungolla ja paksuilla pitävillä renkailla. Kuitenkin maastopyörä soveltuu myös arkikäyttöön ja on paljon käytetty yleispyörä. Maastopyörän vakaus on erityisen hyödyllinen huonolla kelillä sekä talvella lumisessa maastossa, vaikka rengas ei rullaa asfaltilla yhtä hyvin verrattuna maantiepyöriin tai hybrideihin.

Hybridipyörissä  yhdistyvät maantie- sekä maastopyörän parhaat ominaisuudet.  Siksi hybridit ovat loistavia työmatka-ajamiseen sekä kuntoiluun epätasaisillakin poluilla kuten hiekkateillä, vaikka haastavaan maastoajoon hybridipyörät eivät sovellu. Hybridipyörissä ajo-asento on verrattain pysty ja usein muunneltavissa tarpeen mukaan. Lue lisää vinkkejä hybridipyörän hankintaan.

Voi lukea lisää tietoa erilaisista polkupyörämalleista täältä. Jos kaipaat apua polkupyörän valinnassa, asiantuntevat myyjämme auttavat mielellään sopivan polkupyörän löytämisessä.

Luitko jo nämä?